Menu

Geld Winnen

Casino Nieuws

Online Casino nieuws. Leuke winacties. Nieuwsartikelen over gokken, spelletjes, bingo en bonus. Vul prijsvragen in en speel online geld spelletjes. Speel verantwoord en bewust 24+.

Verbod ongerichte reclame per 1 juli 2023 casino's

Verbod ongerichte reclame per 1 juli 2023 casino's

Verbod ongerichte reclame per 1 juli 2023. Gokreclame op televisie, radio en posters op straat zijn niet meer toegestaan. Reclame op internet is beperkt!

Inhoud: Verbod op ongerichte reclame

Verbod op ongerichte reclame 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 wordt de nieuwe wetgeving voor reclame maken door online casino's aan banden gelegd. Reclame via de radio, televisie en posters op straat is niet meer toegestaan. Ook online adverteren wordt beperkt. Alleen websites met 95% bezoekers boven de 24 jaar mogen nog reclame tonen.


1. Gerichte gokreclame op internet toegestaan

Straks zijn er dus geen commercials meer te zien van online casino's op televisie of op billboards. Echter op websites mag het adverteren nog wel, al moeten deze wel aan strenge eisen voldoen. Zo moet er met alle meetbare technieken aangetoond worden dat de bezoekers van zo'n website voor 95% uit 24 jaar en ouder bestaan. Al vragen wij ons af hoe dat dan moet? Gezien je ook nog een wet op privacywetgeving hebt en je niet zomaar leeftijdsdata van bezoekers van hun computer mag trekken.

Leeftijden in Google Analytics

Via Google Analytics, een meettool die je gratis kan afnemen bij Google voor je website, worden wel leeftijden gemeten. Maar veel van die metingen zijn onbepaald. Niet iedereen surft met een open Google-account en dan nog is de vraag of de leeftijd wel is ingevuld of juist is opgegeven. Is dat niet zo of iemand surft incognito, dan wordt de leeftijd onbepaald.

Zo kan een groot deel van de data onbepaald zijn en hoe bewijs je dan dat je bezoekers toch echt boven de leeftijd van jongevolwassenen zijn als je niet mag meten van de AVP Algemene Privacy Wetgeving. De wetgeving gaat hier toch enige contradictie aan. Ook omdat er wellicht een verbod komt op de enige meettool om de leeftijden te verantwoorden.

Verbod op Google Analytics

Het is niet ondekbaar dat er ook een verbod op het meten van bezoekersgegevens komt door Google Analytics. In Denemarken, Frankrijk en Italië is het gebruik van dit meetinstrument al verboden omdat het in strijd zou zijn met de geldende privacywet in die landen. In Nederland is er dus ook onderzoek gedaan door de Autoriteit Persoonsgegevens naar Google Analytics.

Dit onderzoek is afgerond 1 mei 2022 maar daarvan is nog steeds geen uitspraak. Spanje constateerde in december 2022 namelijk dat Google Analytics dus wel voldoet aan de AVG. Hierdoor heeft Nederland nog steeds geen besluit genomen. Mocht er alsnog een verbod volgen. Dan zijn casino websites en weblogs de Sjaak gezien zij dan geen enkel meetinstrument meer tot hun beschikking hebben om leeftijden aan te tonen.

Minister Weerwind.

“Reclame via internet, zoals sociale media, gerichte advertenties, directe mailings en televisie op aanvraag blijft toegestaan onder strenge voorwaarden. De kansspelaanbieders moeten actief voorkomen dat de reclame jongeren onder 24 jaar of andere kwetsbare groepen bereikt. Daarnaast moet worden aangetoond dat minstens 95% van de reclame personen heeft bereikt die 24 jaar of ouder was."



2. Verbod evenementen sponsoren per 1 januari 2024

Belangrijke evenementen verliezen rijke sponsors

Online casino's zetten vaak in op evenementen waar dan hun naam aan gekoppeld wordt. Hierbij kan je denken aan sportevenementen. Maar ook het Zomercarnaval in Rotterdam had onlangs nog Holland Casino als hoofdsponsor dat zelfs meedeed in de praalwagen parade met een vrolijke uitgedoste wagen

Jack's Racing Day

Het sportevent Jack's Racing Day waar ze zelfs gratis kaartjes weggeven aan iedereen die dit aanvraagt. Wordt groots uitgepakt met autoraces, motorraces, superkarts en stunts. Ook de Oranje Strijders een groot muziekfeest tijdens het WK 2022 is zo'n voorbeeld. Dit soort evenementen en feesten mogen straks vanaf 1 januari 2024 geen online casino meer als sponsor hebben.

    Evenementen gesponsord door online casino's

  • Oranje Strijders : muziekfeest ter ere van de WK-voetbalwedstrijden tijdens het WK Qatar 2022.
  • Jack's Racing Day : autorace event dat gratis toegankelijk is een heel weekend lang.
  • Zomercarnaval Rotterdam : multicultureel straatfeest in Rotterdam met onder andere de carnavalsparade door de stad heen.
  • Jack’s Festival van het Levenslied : muziekfeest met bekende zangers en zangeressen uit Nederland. Zoals bijvoorbeeld Wolter Kroes.
  • Zomerstadion Utrecht : sportevenement en muziekfeest op het Jaarbeursplein in Utrecht.

3. Verbod op sportsponsoring per 1 januari 2025

Nu dragen veel voetbalclubs een voetbalshirt waar enige vorm van reclame op voorkomt aangaande online casino's. Zo ook wordt de Formule 1 racen in Zandvoort gesponsord door Holland Casino. En is TOTO bijvoorbeeld mouwsponsor van bekende voetbalclubs als Feyenoord, sc Heerenveen, PSV, Willem II, Sparta Rotterdam, FC Groningen, FC Utrecht, FC Twente en RKC Waalwijk.

BetCity sponsort ook het voetbal en gebruikte zelfs bekende voetballers zoals Andy van der Meijde, Wesley Sneijder, Sjaak Swart en Wim Kieft in campagnes. Echter is dat sinds 30 juni 2022 dus verboden om rolmodellen te gebruiken in reclames. Wil je weten wie wat sponsort? Check dan de pagina: Casino's in Nederland sponsors in de sportwereld.

Het verbod gaat dus pas in op 1 januari 2025. Dit omdat het kabinet vindt dat voetbalclubs de tijd moeten krijgen andere sponsors aan te trekken. Veel clubs zijn afhankelijk van de financiële bijdrage die kansspel bedrijven leveren. Echter kunnen er dus kinderen in het publiek zitten tijdens sportwedstrijden. Ook is geen toezicht op wie de sportwedstrijden op televisie kijkt. Een vader die voetbal kijkt met zijn kinderen is dus niet ondenkbaar.

4. Verbod op rolmodellen

Eerder ging er al een verbod op rolmodellen van kracht. Bekende Nederlanders en voetballers die periodiek voorkwamen in reclamespots mogen ook niet meer getoond worden. Vooral BetCity maakte gebruik van oud voetballers en TOTO had diverse rappers zoals bijvoorbeeld Donie of Dick Advocaat als Koning TOTO gekroond. Nu wordt er dus gebruik gemaakt van de fans Next Door type Randy, Lesley, en Japie en een lachende groene gorilla als Koning TOTO.

5. Illegale advertenties op Google

Illegale advertenties op Google

Of de advertenties op Google ook worden aangepakt. Wordt geen woord over gerept in de besluiten en voorstellen. Als je zoekt op bepaalde trefwoorden zoals zelfs het woord "Cruks" dan toont Google nog steeds content in het advertentiegedeelte naar illegale kansspelen. En dat terwijl je naar een uitsluiting systeem voor gokken zoekt. Tevens vragen we ons af of legaal aanbod nog wel getoond mag worden?

Want moet Google ook niet aantonen dat 95% van de bezoekers van bepaalde trefwoorden, ook boven de 24 jaar of ouder zijn? Naar ons inziens kan de zoekmachine Google dit nooit 100% waarborgen en de advertenties zouden conform de wetgeving dan geheel uit de zoekresultaten moeten verdwijnen. We zijn dan ook erg nieuwsgierig hoe dit gehandhaafd gaat worden of dat het weer door de vingers wordt gezien?

6. Conclusie

Het is goed dat de reclame spam van gokbedrijven aan banden wordt gelegd. Kinderen en jongvolwassenen dienen niet blootgesteld te worden aan de uitnodiging om te komen gokken. Dus wat dat betreft is dit een welkome wetgeving. Echter hoe men de regulering van gokreclame op internet wil aanpakken laat nogal wat vragen open. Hoe kan je leeftijden meten als er dus geen meettool gebruikt mag worden van de AVP.

Of als Google Analytics toch verboden gaat worden? Dan is het erg moeilijk aan te tonen dat je bezoekers ouder zijn dan 24 jaar. Wij zijn dan ook erg benieuwd hoe hier een invulling aan gegeven gaat worden vanuit de nieuwe reclame wetgeving kansspelen. Zonder dat dus de casino weblogs een voor een de stekker eruit moeten trekken omdat ze moeite hebben met het leeftijdsbewijs.

schrijf review, reactie of vraag over dit product

Rating

HIER geen aanvragen en bestellingen plaatsen AUB deze ontvang je niet. Plaats alleen reviews, vragen en eerlijke reacties over dit product.
Populair

Win leuke geldprijzen met Bingo Bang

Info

Online Geld Winnen spelletjes spelen

Info

Verdien met Euroclix

Info
Geldwinnen.nl maakt gebruik van cookies om uw gebruiksgemak te optimaliseren. Je geeft aan 24 jaar of ouder te zijn? Accepteren en sluiten

Ben je 24 jaar of ouder?

Om gebruik te maken van onze website moet je 24 jaar of ouder zijn. Bevestig je leeftijd om naar de website te gaan.

Ja, ik ben 24 jaar of ouder Nee, verlaat website